14, 15 i 16 lipca na Czarnej Górze odbędzie się trzecia runda ligi Drift Open!

Ten etap zawodów, zorganizowany przy współpracy Automobilklubu Ziemi Kłodzkiej, to powrót do korzeni driftingu, czyli do ścigania się w górskim terenie. Wymagające, naturalne górskie serpentyny będą zaprzeczeniem bezpiecznych torów rajdowych i ogromnym wyzwaniem dla zawodników. Zawody zapowiadają się więc niezwykle emocjonująco!

W sezonie 2017 w ramach Drift Open przewidzianych jest 5 rund. Inauguracja sezonu miała miejsce 28-29 kwietnia w toruńskim Motorpark; runda druga odbyła się 6 czerwca na Autodrom Pomorze. Trzecia runda będzie miała miejsce właśnie na Czarnej Górze.

Trasa obejmuje odcinek drogi nr 392 od Siennej (wjazd do Apartamentów Czarna Góra) do skrzyżowania z drogą leśną na przełęczy Puchaczówka.
Droga z Międzygórza do Siennej będzie nieprzejezdna w godzinach:
14.07.2017 (piątek) – od 12:00 do 21:00
15.07.2017 (sobota) – od 8:00 do 21:00
16.07.2017 (niedziela) – od 8:00 do 20:00

Drifting to najbardziej widowiskowy i najprężniej rozwijający się sport motorowy na świecie. W Polsce najdłużej działającą ligą jest właśnie Drift Open – od ośmiu lat buduje wizerunek tego sportu, organizując zawody na terenie całego kraju i skupiając wokół siebie profesjonalnych zawodników.

Zawody na Czarnej Górze zostaną rozegrane wspólnie z Automobilklubem Ziemi Kłodzkiej, który od 50 lat organizuje rajdy samochodowe, a w zeszłym roku zasłynął organizacją I Górskich Driftingowych Mistrzostw Polski. Spektakularny drift ulicami Kłodzka, wśród jego zabytkowych kamienic, przyciągnął rzesze fanów tego sportu. Wydarzenie relacjonowały nie tylko media regionalne, ale i ogólnopolskie.